Το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφορεί  στην αγορά ως μια εναλλακτική λύση για τους καπνιστές  . Ωστόσο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι επιβλαβές για τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος – ακόμη και όταν ο ατμός είναι εντελώς απαλλαγμένος από νικοτίνη – σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν προ λίγων ημερών online στο Radiology  (20/8/2019) .

Λίγα λόγια για τη μελέτη :

Για να μελετήσουν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του , οι ερευνητές πραγματοποίησαν εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας σε 31 υγιείς, μη καπνιστές ενήλικες ( μέση ηλικία τα 24 έτη ) πριν και μετά από τη χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου χωρίς νικοτίνη. Συγκρίνοντας τα δεδομένα πριν και μετά την μαγνητική τομογραφία, το αποτέλεσμα ηταν η μείωση της ροής του αίματος και η εξασθένιση της ενδοθηλιακής λειτουργίας στη μηριαία αρτηρία .

Σχολιασμός από τους συγγραφείς

Ενώ το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να είναι σχετικά αβλαβές, η διαδικασία εξάτμισης μπορεί να μετατρέψει τα μόρια – κυρίως προπυλενογλυκόλη και γλυκερόλη – σε τοξικές ουσίες”, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Felix W. Wehrli, PhD, καθηγητής του τμήματος Radiological Science and Biophysics . “Πέρα από τις βλαβερές συνέπειες της νικοτίνης, έχουμε δείξει ότι το vaping (ατμισμα) έχει μια οξεία , άμεση επίδραση στη αγγειακή λειτουργία του σώματος και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιβλαβείς συνέπειες”.

Συμπερασματικά

Η εισπνοή αερολυματος του ηλεκτρονικου τσιγάρου , ακόμη και εάν αυτο δεν περιέχει νικοτίνη , προκάλεσε παροδική ενδοθηλιακη δυσλειτουργία σε υγιής μη καπνιστές . Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην αγγειακη λειτουργία .

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Μπορείτε να δείτε και τη σελίδα μας στο Facebook
Categories : Καρδιολογία
Call Now Button