Σύνδρομο Marfan

Σύνδρομο Marfan

Σύνδρομο Marfan

Είναι μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τους συνδετικούς ιστούς του σώματος, οι οποίοι παρέχουν υποστήριξη και δομή σε όργανα και ιστούς σε όλο το σώμα. Μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές του συνδρόμου είναι η επίδρασή του στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Marfan μπορεί να έχουν μια σειρά από καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως:
– Ανεύρυσμα αορτής: Αποδυναμώνονται τα τοιχώματα της αορτής, της κύριας αρτηρίας που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διόγκωση της αορτής, το οποίο είναι γνωστό ως αορτικό ανεύρυσμα. Εάν το ανεύρυσμα μεγαλώσει πολύ ή διαρραγεί, μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.
– Αορτικός διαχωρισμός: Πρόκειται για ρήξη στην επένδυση της αορτής που μπορεί να προκαλέσει διαρροή αίματος μεταξύ των στρωμάτων του τοιχώματος της αρτηρίας. Ο αορτικός διαχωρισμός μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή και απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.
– Πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας: Η μιτροειδής βαλβίδα είναι η βαλβίδα που χωρίζει τον αριστερό κόλπο της καρδιάς από την αριστερή κοιλία. Σε άτομα με σύνδρομο Marfan, η μιτροειδής βαλβίδα μπορεί να μην κλείνει σωστά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διαρροή αίματος πίσω στον αριστερό κόλπο.
– Αρρυθμία: Το σύνδρομο Marfan μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στις ηλεκτρικές ώσεις που ελέγχουν τον καρδιακό παλμό, οδηγώντας σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή αρρυθμία.
– Ενδοκαρδίτιδα: Τα άτομα με σύνδρομο Marfan μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ενδοκαρδίτιδα, η οποία είναι μια μόλυνση της εσωτερικής επένδυσης της καρδιάς.
Λόγω αυτών των καρδιαγγειακών επιπλοκών, τα άτομα με σύνδρομο Marfan χρειάζονται τακτική παρακολούθηση και μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση ή την αντικατάσταση της αορτής ή των καρδιακών βαλβίδων εάν αυτές οι δομές υποστούν μεγάλη βλάβη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

Categories : Καρδιολογία
Call Now Button