FAQ

FAQ

Καρδιολόγος Σέρρες ερωτήσεις – απαντήσεις FAQ

Διαβάστε τις απαντήσεις μας

Ανάλογα με την ηλικία εξαρτάται η συχνότητα που θα πρέπει να κάνετε ένα Check up. Ανεξαρτήτου ηλικίας ο ετήσιος καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος
Η απάντηση είναι ΝΑΙ και το τονίζω. Πλέον η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θεωρεί απαραίτητο τον καρδιολογικό έλεγχο σε έναν αθλητή λόγω των πολλών αιφνίδιων θανάτων που έγιναν μέσα σε αγωνιστικούς χώρους. Ένας προληπτικός έλεγχος είναι ότι καλύτερο για την υγεία του αθλούμενου και του προπονητή.
Οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά και την αγκαλιάζουν σαν στεφάνι, ονομάζονται στεφανιαίες αρτηρίες. Διαχωρίζονται σε δεξιά και αριστερή στεφανιαία αρτηρία. Το αρχικό τμήμα της αριστερής ονομάζεται στέλεχος και στη συνέχεια μοιράζεται στον πρόσθιο κατιόντα στη περισπώμενη αρτηρία και στη συνέχεια σε μικρότερους κλάδους.
Η χοληστερίνη είναι μια ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα και συνδέεται με την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, με σημαντικότερο επακόλουθο την στεφανιαία νόσο. Η χοληστερίνη που μετράμε στο αίμα πρέπει να εξειδικεύεται σε "καλή", υψηλής πυκνότητας (HDL) και σε "κακή", χαμηλής πυκνότητας (LDL). Η καλή χοληστερίνη αντιστοιχεί στην ποσότητα της χοληστερίνης που απομακρύνεται από τα αγγεία μας, με αποτέλεσμα οι ψηλότερες τιμές HDL να δρουν προστατευτικά απέναντι στο ενδεχόμενο στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος, ενώ η κακή LDL χοληστερίνη αντιθέτως, αντιστοιχεί στην χοληστερίνη που κατακάθεται στο τοίχωμα του αγγείου και σχηματίζει την αθηρωματική πλάκα.
Ανώτατα όρια στο γενικό πληθυσμό είναι τα 140mmHg για τη συστολική (14 "μεγάλη") και τα 90mmHg (9 "μικρή") πίεση. Η πίεση του αίματος μεταβάλλεται διαρκώς ανάλογα με την κατάσταση του σώματος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ελαστικότητα των αρτηριών, ρυθμιστικούς μηχανισμούς του νευρικού συστήματος και τη λειτουργία των νεφρών. Στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο η δίαιτα χωρίς αλάτι, η άσκηση και η διατήρηση του σωματικού βάρους. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή με μία ή και περισσότερες ομάδες φαρμάκων.
Διακοπή καπνίσματος Τα καρδιαγγειακά οφέλη από την διακοπή καπνίσματος είναι αδιαμφισβήτητα. Κάποια από αυτά είναι σχεδόν άμεσα, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εκδηλωθούν. Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ενός ασθενή που έχει διακόψει το κάπνισμα ισοδυναμεί με κάτι ενδιάμεσο μεταξύ αυτού ενός ενεργού καπνιστή και ενός μη καπνιστή. Η διακοπή του καπνίσματος σε έναν ασθενή, που έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι ίσως το πιο σημαντικό μέτρο δευτερογενούς πρόληψης. Η καρδιαγγειακή θνητότητα ελαττώνεται σημαντικά μέσα στους πρώτους έξι μήνες από τη διακοπή του καπνίσματος.
Στεφανιαία νόσος είναι η προοδευτική πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών λόγω αθηροσκλήρωσης. Αθηροσκλήρωση είναι η εναπόθεση χοληστερόλης, λίπους και ασβεστίου. Το πεπαχυσμένο τοίχωμα δημιουργεί στένωση στο αγγείο με αποτέλεσμα την ελαττωμένη διέλευση αίματος προς τον καρδιακό μυ. Προσομοιάζει κατά κάποιο τρόπο με το φαινόμενο που παρατηρείται στους σωλήνες ύδρευσης από τα άλατα.
Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που δίνουν το έναυσμα για την έναρξη της νόσου. Μερικοί από αυτούς είναι στο χέρι μας να τους αλλάξουμε. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, το υψηλό σάκχαρο, το αυξημένο σωματικό βάρος, η έλλειψη σωματικής άσκησης και το άγχος. Υπάρχουν παράγοντες όμως που μας ακολουθούν από την γέννησή μας και δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε. Το θετικό οικογενειακό ιστορικό για στεφανιαία νόσο, το φύλο (οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι), ο διαβήτης και η ηλικία ανήκουν στους παράγοντες αυτούς. Το σημαντικότερο έστω και μετά μία εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης είναι ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου για να επέλθει επιβράδυνση της στεφανιαίας νόσου.
Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η στηθάγχη. Η στηθάγχη προκαλείται από την μειωμένη μεταφορά αίματος στον καρδιακό μυ. Σε κάθε ασθενή η στηθάγχη παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί κάποιος να αισθανθεί πόνο στο στήθος ή πίεση που επεκτείνεται στον λαιμό, στη σιαγόνα ή στα χέρια. Άλλοτε εμφανίζεται σαν δυσφορία ή δυσκολία στην αναπνοή και άλλες φορές σαν δυσπεψία. Συνήθως ακολουθεί την άσκηση ή την προσπάθεια, το άγχος ή την υπερβολική ικανοποίηση, την έκθεση στο κρύο ή και το υπερβολικό γεύμα όπου ο καρδιακός μυς θα πρέπει να λειτουργήσει σε μεγαλύτερο βαθμό. Σε πιο σοβαρές μορφές της νόσου η στηθάγχη μπορεί να εμφανισθεί και σε ηρεμία. Οι γυναίκες συχνά έχουν διαφορετικά σημεία εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Μπορεί να αισθάνονται ζαλάδες, να κουράζονται ευκολότερα ή ακόμα να διαμαρτύρονται για πόνο στα δόντια. Εάν η ροή του αίματος περιορισθεί σημαντικά σε κάποια περιοχή του καρδιακού μυός το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το έμφραγμα δηλαδή η νέκρωση του τμήματος αυτού. Ο πόνος του εμφράγματος αντίθετα με τον πόνο της στηθάγχης δεν περνά με υπογλώσσια και ξεκούραση.