Στατίνες και μη καρδιαγγειακά αποτελέσματα

Στατίνες και μη καρδιαγγειακά αποτελέσματα

Στατίνες και μη καρδιαγγειακά αποτελέσματα

Στατίνες και μη καρδιαγγειακά αποτελέσματα. Είναι γνωστά και αποδεδειγμένα τα οφέλη των στατινων στο καρδιαγγειακό σύστημα . Τι συμβαίνει όμως με τις επιδράσεις των στατινων στα υπόλοιπα συστήματά? Μια ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine 9/10/2018 για αυτό το θέμα που αφορά τα οφέλη των στατινων για τα μη καρδιαγγειακά συστήματά και ας δούμε τα βασικά της στοιχεία.

Οι στατίνες δεν φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα μη καρδιαγγειακά αποτελέσματα. Οι ερευνητές  εξέτασαν  μετα-αναλύσεις 114 τυχαιοποιημένων μελετών και 112 μελετών παρατήρησης και διερεύνησαν 278 πιθανές συσχετίσεις μεταξύ στατινων και μη καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων. 

Από μελέτες παρατήρησης εντοπίστηκαν μόνο δύο σημαντικές συσχετίσεις  – μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο σε ασθενείς με καρκίνο που έλαβαν στατίνες πριν τη διάγνωση και λιγότερες παροξύνσεις σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. 

Σε τυχαιοποιημένες μελέτες, η χρήση στατίνης συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα όλων των αιτιών σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. 

Η χρήση στατίνης συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη και μυοπάθεια σε μελέτες παρατήρησης (οι συσχετίσεις  αυτές είχαν χαμηλό επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων).

Με τα δεδομένα αυτά  οι συντάκτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει απουσία πειστικών αποδείξεων για μια σχέση μεταξύ στατίνων και μη καρδιαγγειακών νοσημάτων , κάτι το οποίο υποστηρίζει τη διατήρηση των σημερινών συστάσεων χωρίς μεταβολές “.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Μπορείτε να δείτε και τη σελίδα μας στο Facebook
Categories : Καρδιολογία
Call Now Button