Καρδιαγγειακός θάνατος

Καρδιαγγειακός θάνατος

Καρδιαγγειακός θάνατος

Καρδιαγγειακός θάνατος. Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο εξαιτίας μη μεταδοτικών ασθενειών, μερικές από τις πιο κοινές από τις οποίες είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Νέα έρευνα από το Χάρβαρντ δείχνει ότι τρεις δοκιμασμένες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν πολλούς από αυτούς τους θανάτους, εάν εφαρμοστούν μέσω παγκόσμιων πολιτικών.

Τρεις παγκόσμιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν εκατομμύρια θανάτους τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 17,9 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως κάθε χρόνο οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 31% των ετήσιων παγκόσμιων θανάτων.Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι τα καρδιακά επεισόδια και τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν περίπου το 85% αυτών των θανάτων.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H.Chan στη Βοστώνη, έχουν εντοπίσει τρεις γνωστές, επιβεβαιωμένες παρεμβάσεις που έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν σημαντικό αριθμό τέτοιων πρόωρων θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα, οι ερευνητές του Harvard T.H.Chan εκτιμούν ότι οι τρεις παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία σε συνδυασμό θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επέκταση της ζωής 94 εκατομμυρίων ατόμων , σε διάστημα 25 ετών, από το 2015 έως το 2040.

Ωστόσο, η ομάδα σημειώνει ότι για να γίνει αυτός ο πολύ εφικτός στόχος πραγματικότητα, πρέπει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο να δεσμευτούν για την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων.”Η εστίαση στο συνδυασμό των τριών αυτών παρεμβάσεων μπορεί να έχει τεράστιο δυνητικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία έως το 2040″, υποστηρίζει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Goodarz Danaei, αναπληρωτής καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Χάρβαρντ T.H.Chan.

Ο Danaei και οι συνάδελφοί του εξηγούν τα συμπεράσματά τους σε ένα έγγραφο μελέτης ανοιχτής πρόσβασης που εμφανίζεται στο περιοδικό Circulation.«Αυτοί είναι ρεαλιστικοί στόχοι»Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα μέσης αρτηριακης πίεσης , καθώς και την κατανάλωση νατρίου (άλατος) και trans-λιπαρών σε πληθυσμούς από διαφορετικές χώρες.

Αυτο έγινε μετά από πρόσβαση και ανάλυση πληροφοριών από έρευνες για την υγεία του πληθυσμού και σε εθνικές εκτιμήσεις, εξετάζοντας τα διαθέσιμα δεδομένα και προβλέψεις που καλύπτουν μια περίοδο 25 ετών, από το 2015 έως το 2040.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τρεις «γνωστές παρεμβάσεις», δηλαδή η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η μείωση της πρόσληψης νατρίου και η εξάλειψη των trans λιπαρων από τη δίαιτά , θα μπορούσαν να έχουν ένα σημαντικό ευεργετικό αποτέλεσμα όσον αφορά την πρόληψη εκατομμυρίων πρόωρων θανάτων από καρδιαγγειακά επεισόδια παγκοσμίως.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση της εμβέλειας των θεραπειών για υψηλή αρτηριακή πίεση στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να σώσει περίπου 39,4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Εκτιμούν επίσης ότι η μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 30% θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 40 εκατομμύρια θανάτους, καθώς και να μειώσει τα ποσοστά αρτηριακής πίεσης σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.Αυτό, εξηγούν οι ερευνητές, είναι σημαντικό επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τέλος, σημειώνουν ότι η μείωση της πρόσληψης trans-λιπαρών, που υπάρχει σε πολλά προϊόντα γρήγορου φαγητού και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την καρδιακή και αγγειακή υγεία, θα μπορούσε να επεκτείνει τις ζωές των 14,8 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.
Η ομάδα του Danaei σημειώνει ότι πάνω από το ήμισυ όλων των πρόωρων θανάτων θα παρεμπόδιζαν αυτές οι παρεμβάσεις, καθώς και τα δύο τρίτα των θανάτων πριν την ηλικία των 70 ετών, πιθανότατα θα ήταν μεταξύ ανδρών.

Εάν υπάρξει παγκόσμια δέσμευση για την εφαρμογή αυτών των παρεμβάσεων, οι περιφέρειες που θα ωφεληθούν περισσότερο θα είναι η Ανατολική Ασία, ο Ειρηνικός, η Νότια Ασία και ορισμένες χώρες στην υποσαχάρια Αφρική.Συνολικά, αυτή η μελέτη δείχνει ότι αυτές οι [τρεις] παρεμβάσεις έχουν τεράστιες δυνατότητες για τη διάσωση ζωών.
Ωστόσο, η κλιμάκωση αυτών των παρεμβάσεων στους παγκόσμιους πληθυσμούς αποτελεί τεράστια πρόκληση”, γράφουν οι ερευνητές στο έγγραφο μελέτης τους.

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αφιερώσουν πρόσθετους πόρους για την παροχή αντιυπερτασικών φαρμάκων, να προωθήσουν την εκπαίδευση σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με την υπερβολική πρόσληψη νατρίου και να ενημερώσουν και να προωθήσουν νέες και καλύτερες πολιτικές για την υγεία.Αυτοί οι στόχοι είναι απολύτως εφικτοί, τονίζουν οι ερευνητές. Άλλα προγράμματα έχουν ήδη καταδείξει αυτό. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, που δοκιμάστηκε από το Kaiser Permanente στη Βόρεια Καλιφόρνια, κατάφερε να αυξήσει τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης στο 90% μεταξύ των ασθενών του μεταξύ 2001-2013.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Μπορείτε να δείτε και τη σελίδα μας στο Facebook
Categories : Καρδιολογία
Call Now Button