Καιρικές συνθήκες και έμφραγμα

Καιρικές συνθήκες και έμφραγμα

Καιρικές συνθήκες και έμφραγμα

Καιρικές συνθήκες και έμφραγμα μυοκαρδίου : Είναι γνωστό ότι οι κλιματικές αλλαγές μπορουν  να επηρεάσουν την υγεία μας , για τα διαφορα συστήματά του οργανισμού μας. Μια σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology -published online  24/10/2018- ( για περισσότερες λεπτομέρειες στο συγκεκριμένο άρθρο ) , εξέτασε το ερώτημα αν η επίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου επηρεάζεται από τις διαφορετικές καιρικές συνθήκες και έδειξε ότι συγκεκριμένες παράμετροι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου .

Χρησιμοποιώντας σουηδικές βάσεις δεδομένων μετεωρολογίας και καρδιακών παθήσεων , οι ερευνητές ανέλυσαν τις συσχετίσεις μεταξύ καιρικών συνθηκών και του εμφράγματος κατά τη διάρκεια περιόδου 16 ετών. Σχεδόν 275.000 ασθενείς με έμφραγμα συμπεριλήφθηκαν. 

Συνολικά, η χαμηλή θερμοκρασία του αέρα, η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση του αέρα, η υψηλή ταχύτητα του ανέμου και η μικρότερη διάρκεια της ηλιοφάνειας συνδέονταν με μικρή αλλά σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφράγματος μυοκαρδίου . Η θερμοκρασία του αέρα έδειξε τη μεγαλύτερη συσχέτιση: ο κίνδυνος αυξήθηκε όταν η θερμοκρασία ήταν υπο του μηδενος και άρχισε να μειώνεται όταν η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 3-4 ° C (37-39 ° F). Οι συγγραφείς λένε ότι “η στεφανιαία αγγειοσυστολή είναι ο πιο πιθανός” μηχανισμός που υποκρύπτει τη σχέση μεταξύ των ψυχρών θερμοκρασιών και του εμφράγματος. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Μπορείτε να δείτε και τη σελίδα μας στο Facebook
Categories : Καρδιολογία
Call Now Button