Αγχώδεις διαταραχές και καρδιαγγειακή νόσος

Αγχώδεις διαταραχές

Αγχώδεις διαταραχές

Αγχώδεις διαταραχές και καρδιαγγειακή νόσος : Η διάγνωση μιας ψυχιατρικής διαταραχής σχετιζόμενης με το άγχος συνδέεται  με καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης στο The BMJ .

Χρησιμοποιώντας σουηδικά εθνικά μητρώα, ο ερευνητής συνέκρινε περισσότερους από 136.637 ανθρώπους που εμφάνισαν διαταραχή σχετιζόμενης με άγχος – συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του μετατραυματικού στρες (PTSD) , της οξείας αντίδρασης στο στρες (acute stress reaction)  και της διαταραχής προσαρμογής ( adjustment disorder )  και άλλες αντιδράσεις στο άγχος – με 171.314 αδέλφια και 1.366.370 άτομα από  το γενικό πληθυσμό .

Κατά το πρώτο έτος παρακολούθησης, μετά από πολυπαραγοντικη προσαρμογή , τα άτομα με διαταραχές άγχους είχαν υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με τα αδέλφια (8,1 έναντι 4,9 περιστατικά ανά 1000 άνθρωπο-έτη) και το γενικό πληθυσμό (8,5 έναντι 4,3 ανά 1000 άνθρωπο-έτη). Τα αποτελέσματα ήταν γενικά σημαντικά, αλλά εξασθένησαν  μετά από 1 χρόνο. Οι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι για την καρδιακή ανεπάρκεια κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση της διαταραχής του στρες. Επιπλέον, οι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι για την καρδιαγγειακή νόσο πριν από την ηλικία των 50 ετών σε σχέση με τις μεταγενέστερες ηλικίες.

Συμπερασματικά  τα ευρήματά αυτά απαιτούν αυξημένη κλινική επαγρύπνηση , γιατί φαίνεται ότι οι διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος συνδέονται άρρηκτα με πολλαπλούς τύπους καρδιαγγειακών παθήσεων, ανεξάρτητα από το οικογενειακό ιστορικό , το ιστορικό σωματικών / ψυχιατρικών ασθενειών και την ψυχιατρική συν νοσηρότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Μπορείτε να δείτε και τη σελίδα μας στο Facebook
Categories : Καρδιολογία
Call Now Button