Πρόπτωση μιτροειδούς

Πρόπτωση μιτροειδούς

Πρόπτωση μιτροειδούς

Η μιτροειδής βαλβίδα είναι μία από τις 4 βαλβίδες της καρδιάς και βρίσκεται μεταξύ του αριστερού κόλπου και της αριστερής κοιλίας. Ο ρόλος της είναι να εμποδίζει την παλινδρόμηση του αίματος όταν η αριστερή κοιλία συσπάται.
Στην πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας υπάρχει εκ κατασκευής χαλαρή δομή των γλωχίνων (των φύλλων) της βαλβίδας με αποτέλεσμα να μην κλείνει “στεγανά” και να παρατηρείται μία μικρή παλινδρόμηση αίματος προς τον αριστερό κόλπο κατά τη συστολή, το οποίο και προκαλεί ένα “φύσημα” κατά την ακρόαση της καρδιάς.
Η ήπια πρόπτωση είναι αρκετά συνηθισμένη και και δεν προκαλεί κάποια συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις σχετίζεται με έκτακτες συστολές ή αρρυθμίες, “φτερουγίσματα” της καρδιάς, νυγμώδη άλγη (“τσιμπήματα”) ή ζάλη. Σε περιπτώσεις σημαντικής πρόπτωσης με σημαντική ανεπάρκεια της βαλβίδας μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα δύσπνοιας στην κόπωση ή την ηρεμία ή αρρυθμίες όπως κολπική μαρμαρυγή.
H πλειονότητα των περιπτώσεων εμφάνισης πρόπτωσης μιτροειδούς βαλβίδας αφορά ήπιας έως μέτριας βαρύτητας πάθηση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με τακτικά τσεκ απ για τον έλεγχο της εξέλιξής της είτε με φαρμακευτική αγωγή. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας.
Στο ιατρείο μας θα βρείτε ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας καθώς και ένα πολύ ζεστό και φιλικό περιβάλλον με γνώμονα πάντα το σεβασμό του ασθενή.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Μπορείτε να δείτε και τη σελίδα μας στο Facebook
Categories : Καρδιολογία
Call Now Button