HIV

HIV

HIV

HIV και καρδιακή ανεπάρκεια

Η ιατρική θεραπεία έχει μετατρέψει τον HIV από μια ανίατη ασθένεια σε μια χρόνια, διαχειρίσιμη κατάσταση. Αλλά καθώς τα άτομα με HIV ζουν περισσότερο, βρίσκονται επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και άλλους τύπους καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι ασθενείς με μακροχρόνιες λοιμώξεις HIV διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες τους, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μέτρησαν την πλάκα και τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων στις αρτηρίες της καρδιάς των οροθετικών ασθενών για να μετρήσουν εάν η πλάκα είχε ασβεστοποιηθεί ή όχι και σε ποιο βαθμό. Οι μη ασβεστοποιημένες και μερικώς ασβεστοποιημένες πλάκες είναι πιο πιθανό από τις ασβεστοποιημένες πλάκες να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη θρόμβου που μειώνει ή εμποδίζει τη ροή του αίματος στην καρδιά. Διαπίστωσαν ότι η μη ασβεστοποιημένη πλάκα της στεφανιαίας αρτηρίας ήταν πιο διαδεδομένη και εκτεταμένη στους μολυσμένους με HIV ασθενείς, υποδηλώνοντας αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πιθανοί μηχανισμοί ερμηνείας του υψηλότερου κινδύνου είναι η άμεση βλάβη μυοκυττάρων (καρδιακών μυϊκών κυττάρων) από τον ιό η χρόνια φλεγμονή που επηρεάζει την καρδιά και η έκθεση σε τοξικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αντιρετροϊκών φαρμάκων.
Καθώς η θεραπεία του HIV εξελίσσεται, το ίδιο θα πρέπει να εξελίσσεται και η διάγνωση και η θεραπεία της καρδιακής νόσου σε οροθετικούς ασθενείς. Οι ερευνητές μελετούν τώρα τους προγνωστικούς παράγοντες εξέλιξης της πλάκας και της στένωσης σε αυτήν την ίδια ομάδα ασθενών.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Μπορείτε να δείτε και τη σελίδα μας στο Facebook
Categories : Καρδιολογία
Call Now Button