Ενδοκαρδίτιδα

Ενδοκαρδίτιδα

Ενδοκαρδίτιδα

Ενδοκαρδίτιδα, με τον όρο εννοούμε τη λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς ή του εσωτερικού χιτώνα (ενδοκάρδιο). Προκαλείται συνήθως από βακτήρια (ή σπανιότερα από μύκητες) τα οποία εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και εγκαθίστανται στο εσωτερικό της καρδιάς προκαλώντας βλάβες. Ο συνηθέστερος τρόπος εισόδου των βακτηρίων είναι από κάποιο τραυματισμό, χειρουργική ή οδοντιατρική επέμβαση, ακόμα και από χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
Ανάλογα με την επιθετικότητα του μολυσματικού οργανισμού, η καρδιακή βλάβη που προκαλείται από την πάθηση μπορεί να είναι γρήγορη και σοβαρή (οξεία) ή βραδύτερη και λιγότερο δραματική (υποξεία). Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι άνθρωποι με υγιή καρδιά έχουν χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης ενδοκαρδίτιδας ενώ ασθενείς με καρδιακές παθήσεις είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ενδοκαρδίτιδα.
Τα συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας εμφανίζονται σταδιακά, καθώς τα βακτήρια ή οι μύκητες αναπτύσσονται στο εσωτερικό της καρδιάς.
Η ενδοκαρδίτιδα εκδηλώνεται συνήθως με:
– πυρετό και ρίγος
– κόπωση
– καταβολή δυνάμεων
– αναιμία
– επίμονος βήχας και δύσπνοια
– μικροσκοπικές μώβ και κόκκινες κηλίδες κάτω από το δέρμα
Η συνήθης θεραπεία για τη λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα είναι η ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση, πχ για αντικατάσταση κατεστραμμένων βαλβίδων ή εάν η ενδοκαρδίτιδα έχει προκληθεί από μύκητα.
Πρωταρχικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου έχει η πρόληψη, γι’ αυτό είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος της καρδιάς.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Μπορείτε να δείτε και τη σελίδα μας στο Facebook
Categories : Καρδιολογία
Call Now Button