Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και καρδιολογία
Η εγκυμοσύνη προκαλεί κάποιες συνήθως αναστρέψιμες μεταβολές στο γυναικείο καρδιαγγειακό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της κύησης, η καρδιακή παροχή αυξάνει 30-50% για να θρέψει το αναπτυσσόμενο μωρό, με άλλα λόγια η καρδιά αντλεί περισσότερο αίμα κάθε λεπτό κι έτσι ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται.
Οι κίνδυνοι εξαρτώνται από τη φύση και τη σοβαρότητα τυχόν υπάρχουσας καρδιακής πάθησης. Για παράδειγμα:
– Προβλήματα καρδιακού ρυθμού. Μικρές ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία.
– Προβλήματα καρδιακής βαλβίδας. Η ύπαρξη τεχνητής καρδιακής βαλβίδας ή ουλές ή δυσπλασία της καρδιάς ή των βαλβίδων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
– Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Καθώς ο όγκος του αίματος αυξάνεται, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να επιδεινωθεί.
– Συγγενής καρδιακή νόσος. Το μωρό διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει κάποιου τύπου καρδιακή νόσο εάν η μητέρα έχει γεννηθεί με κάποιο καρδιακό πρόβλημα.
Η φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει το μωρό. Συχνά, ωστόσο, τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Εάν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της καρδιακής πάθησης, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει το ασφαλέστερο φάρμακο στην πιο κατάλληλη δόση.
Συμπερασματικά, η ανεύρεση πιθανής καρδιοπάθειας καθιστά απαραίτητη την εξέταση από καρδιολόγο στην αρχή της κύησης. Ακόμα και γυναίκες με γνωστή καρδιοπάθεια σε αναπαραγωγική ηλικία μπορούν να φέρουν εις πέρας μια εγκυμοσύνη με την στενή παρακολούθηση και την απόλυτη συνεργασία γυναικολόγου και καρδιολόγου.
Στο ιατρείο μας μπορείτε να έχετε όποια πληροφορία θέλετε σε ένα φιλικό περιβάλλον. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2321022002.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Μπορείτε να δείτε και τη σελίδα μας στο Facebook
Categories : Καρδιολογία
Call Now Button