Αυτοάνοσα

Αυτοάνοσα

Αυτοάνοσα νοσήματα

Αυτοάνοσα Νοσήματα (ΣΑΝ) είναι μια ιδιαίτερη ομάδα νοσημάτων με πολύπλοκους υποκείμενους παθογενετικούς μηχανισμούς και ετερογένεια κλινικών εκδηλώσεων. Ονομάζονται έτσι γιατί το ανοσολογικό μας σύστημα αναγνωρίζει ως ξένα διάφορα δικά του στοιχεία, όπως κύτταρα, πρωτεΐνες ή νουκλεϊνικά οξέα, πυροδοτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια φλεγμονώδη αντίδραση, στρεφόμενος δηλαδή τελικά κατά του ίδιου του οργανισμού του χωρίς εμφανή αιτιολογικό παράγοντα. Προσβάλλουν το 1-2% των ανθρώπων, κυρίως τις γυναίκες, και είναι νοσήματα πολυσυστηματικά, προσβάλλουν δηλαδή πολλά όργανα.
Από τα νοσήματα αυτά, εκείνα που συνδέονται συχνότερα με το καρδιαγγειακό σύστημα είναι :
– Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Προκαλεί ενδοκαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, βαλβιδοπάθειες, στεφανιαία νόσο και πνευμονική υπέρταση.
– Η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Προκαλεί ή επιδεινώνει περικαρδίτιδα, στεφανιαία νόσο, αρτηριακή υπέρταση, βαλβιδοπάθειες.
– Η σκληροδερμία. Προκαλεί περιοριστική μυοκαρδιοπάθεια, πνευμονική υπέρταση, περικαρδίτιδα και διαταραχές αγωγής
– Η αρτηρίτιδα. Προκαλεί ανευρύσματα αορτής, αλλά και μικρότερων κλάδων της.
Η σωστή αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών αλλά και των συνοδών νόσων, εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση με την εφαρμογή τόσο σύγχρονων διαγνωστικών εργαλείων, όπως η μαγνητική τομογραφία της καρδιάς, αλλά και κλασικών όπως οι υπέρηχοι και ο καρδιακός καθετηριασμός. Το πρωτόκολλο θεραπείας που ακολουθείται αφορά τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για τις καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που θέτουν σε ύφεση το αυτοάνοσο νόσημα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Μπορείτε να δείτε και τη σελίδα μας στο Facebook
Categories : Καρδιολογία
Call Now Button