Δυσλιπιδαιμία

Καρδιολόγος Σέρρες Δυσλιπιδαιμία

Δυσλιπιδαιμία

Δυσλιπιδαιμία. Η αθηροσκλήρωση είναι μια χρόνια εξελικτική διαδικασία που μπορεί να προσβάλει όλες τις αρτηρίες του ανθρώπινου οργανισμού. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών στον έσω χιτώνα των αρτηριών που οδηγούν προοδευτικά σε στένωση του αυλού του αγγείου.

Η χρόνια αυτή διαδικασία μπορεί να επιπλακεί από την εμφάνιση οξέων συμβάντων με βασικό παθογενετικό μηχανισμό τη ρήξη ή τη διάβρωση της αθηρωματικής πλάκας με επακόλουθο την εμφάνιση θρόμβωσης και την αιφνίδια, πλήρη ή μερική, απόφραξη του αυλού της αρτηρίας. Αυτό οδηγεί σε οξεία ισχαιμία του αντίστοιχου οργάνου και
την εμφάνιση της ανάλογης κλινικής εικόνας.

Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί το παθοφυσιολογικό υπόστρωμα στην πλειονότητα των οξέων συνδρόμων(ΟΣΣ),συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (ST Elevation Myocardial Infarction: STEMI), του εμφράγματος μυοκαρδίου χωρίς ανάσπαση του ST διαστήματος (Non-ST Elevation Myocardial Infarction: (NSTEMI) και της ασταθούς στηθάγχης (Unstable Angina: UA).

Η αθηροσκλήρωση είναι πολυπαραγοντική νόσος και οι προδιαθεσικοί παράγοντες που προκαλούν την εμφάνισή της (κάπνισμα, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία) είναι πολύ συχνά κοινοί με αυτούς που συμβάλλουν στη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας. Η επιτυχής αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου,  υγιεινοδιαιτητικά και φαρμακευτικά μέτρα, επιβραδύνει ή αναστέλλει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης και προστατεύει από την εμφάνιση οξέων καρδιαγγειακών συμβάντων.

Σε ασθενείς με τεκμηριωμένη καρδιαγγειακή νόσο η βέλτιστη αντιμετώπιση του συνόλου των παραγόντων κινδύνου θεωρείται απαραίτητη για τη βελτίωση της πρόγνωσης των πασχόντων, και αυτό επεκτείνεται ακόμη περισσότερο στην ομάδα των ασθενών που έχουν ήδη εκδηλώσει οξύ συμβάν.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για όποια διευκρίνηση

Δείτε μας και στη σελίδα μας στο facebook

Categories : Καρδιολογία
Call Now Button