ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ. Η λέξη “συγγενής” σημαίνει “εκ γενετής”. Ο όρος συγγενής καρδιοπάθεια χρησιμοποιείται για να δηλώσουμε μια καρδιακή ατέλεια, δηλαδή μια ανωμαλία της διάπλασης της καρδιάς ή των αγγείων.Οι καρδιοπάθειες αυτές δημιουργούνται όταν η καρδιά ή τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην καρδιά δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά πριν από τη γέννηση. Εάν το παιδί σας σήμερα γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια έχει πολλές πιθανότητες να ζήσει μια φυσιολογική ζωή ως ενήλικας.

Πολλοί παράγοντες ενοχοποιούνται ως αίτια που προκαλούν τις συγγενείς καρδιοπάθειες(π.χ. κληρονομικότητα,χρήση φαρμάκων,ιογενής λοιμώξεις,έκθεση σε τοξικές ουσίες κ.α.) . Δυστυχώς  όμως ακόμη και σήμερα δε γνωρίζουμε τι πραγματικά ισχύει.Μην αισθανθείτε ότι η απόκτηση ενός παιδιού με αυτό το πρόβλημα οφείλεται σε εσάς τους γονείς.

Τουλάχιστον 8-12 από τα 1000 βρέφη που γεννιούνται κάθε χρόνο πάσχουν από συγγενή καρδιοπάθεια.Πρόκειται για ποσοστό 1% του συνόλου των νεογέννητων.Ορισμένες φορές η συγγενής ανωμαλία είναι τόσο ελαφριά που δε δίνει συμπτώματα.Σε άλλες περιπτώσεις είναι τόσο έντονα που το νεογέννητο νοσεί αμέσως μετά τη γέννηση.Τέλος σε άλλες περιπτώσεις η καρδιοπάθεια θα δώσει συμπτώματα στην παιδική ή εφηβική ηλικία ή ακόμα και στην ενηλικίωση.Στην Ελλάδα υπολογίζουμε ότι από τα 1000 παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια,τα 800 θα χρειαστούν περισσότερες από μια εξέταση από ειδικούς.Τα 500-600 περίπου θα καθετηριασθούν,τα 400-500 θα οδηγηθούν στο χειρουργείο.Πολλά παιδιά θα χρειαστούν χρόνια παρακολούθηση.Το παρήγορο όμως είναι πως οι εξελίξεις στη διάγνωση και στη χειρουργική,κάνουν δυνατή την αποκατάσταση των περισσότερων ανωμαλιών που κάποτε μπορούσαν να θεωρηθούν ως βαριάς μορφής,δίνοντας τη δυνατότητα μιας φυσιολογικής ζωής.

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση του προβλήματος από τον κατάλληλο ειδικό θα βοηθήσει και στην επίλυση του.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για όποια διευκρίνηση

Δείτε μας και στη σελίδα μας στο facebook

Categories : Καρδιολογία
Call Now Button