Πόνος στο στήθος

Πόνος στο στήθος

Πόνος στο στήθος

Πόνος στο στήθος είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα ιδιαίτερα όταν είναι ξαφνικός, έντονος και φαινομενικά αναίτιος. Πότε όμως είναι επικίνδυνος και επιβάλλεται να απευθυνθούμε σε γιατρό ώστε να αξιολογηθεί κατάλληλα;
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τον πόνο ή τη δυσφορία στο στήθος εκτός της καρδιάς, συµπεριλαµβανοµένων της δυσπεψίας ή του µυϊκού πόνου. Η θλάση στον θώρακα επίσης προκαλεί πόνο, ο οποίος μπορεί να παρερμηνευθεί ως έμφραγμα. Η κατάσταση αυτή προκύπτει όταν κάποιος από τους μύες που υπάρχουν μεταξύ και γύρω από τα πλευρά για να βοηθούν το θώρακα στην αναπνοή, διατείνεται από άρση βάρους, απότομη κίνηση ή παρατεταμένο βήχα. Όμως ο πόνος που προκαλείται στο στήθος διαφέρει λίγο από αυτόν του εμφράγματος, καθώς επιδεινώνεται κατά την αναπνοή και κατά την κίνηση.
Μερικές φορές, όµως, ο πόνος στο στήθος µπορεί να είναι σηµάδι µιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως η στεφανιαία νόσος, στην οποία τα αιµοφόρα αγγεία της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) παρουσιάζουν στενώσεις λόγω της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας. Η παροχή αίµατος προς την καρδιά µειώνεται και αυτό µπορεί να προκαλέσει στηθάγχη ή έµφραγµα µυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή).
Συνήθη συνοδά συμπτώματα σε περίπτωση εμφράγματος είναι ο κρύος ιδρώτας, η δύσπνοια, η ναυτία, η ζάλη και η γενικευμένη αδυναμία. Επιπλέον, ο πόνος διαρκεί τουλάχιστον για πέντε λεπτά, είναι συντριπτικός και εντοπίζεται στο κέντρο του στήθους, στα χέρια, ή την πλάτη. Τέτοιες περιπτώσεις χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας.
Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να γίνονται τακτικά προληπτικές εξετάσεις ώστε να διαγιγνώσκονται εγκαίρως και να προλαμβάνονται τυχόν καρδιακές δυσλειτουργίες.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Μπορείτε να δείτε και τη σελίδα μας στο Facebook
Categories : Καρδιολογία
Call Now Button